Osmanlı’da yılbaşı nasıl kutlanırdı?
1 / 10Osmanlı İmparatorluğu'nda hicrî takvim kullanılırdı ve bu takvime göre yılbaşı Muharrem ayının ilk günüydü.
2 / 10Muharrem ayının ilk günü resmî törenler yapılırdı. Bu törenlerde şairler yazdıkları şiirleri padişaha sunarlardı. Şiirlerde yeni yıl için iyi dileklerde bulunulurdu.
3 / 10Padişah yeni yıl törenlerinde bahşiş dağıtırdı ve bu bahşişin adı "Muharremiye" idi.
4 / 10Ancak yeni yıl törenleri şenlikli değildi. Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin'in Kerbela'da Muharrem ayının 10. günü öldürülmesi sebebiyle Muharrem yas ayıydı.
5 / 10Osmanlı'da ilk yılbaşının resmen hangi sene kutlandığı bilinmiyor.
6 / 10Batı gelenekleri ile ilk kez II. Mahmud zamanında yılbaşı kutlandı. 1829'da, İngiliz elçisinin düzenlediği balonun davetlileri arasında Osmanlı devlet ileri gelenleri de vardı.
7 / 101856'da ise Sultan Abdülmecid Fransız elçisinin düzenlediği baloya katıldı.
8 / 10Hristiyan nüfusla beraber Müslüman nüfusun da yılbaşı kutlamaya başlaması, Beyaz Rusların İstanbul'da görünmesiyle beraber başlıyor.
9 / 101918-1923 işgal yılları arasında, Rusların yeni yıl kutlamaları Hristiyanlıktaki anlamından ayrı, sadece bir eğlence anlayışı olarak kabul görmeye başlıyor.
10 / 10Bütün halkın yılbaşını kutlaması Cumhuriyet dönemine tekabül ediyor. Piyango idaresinin düzenlediği özel yılbaşı çekilişleri ile beraber yılbaşı kutlama geleneğinin yerleştiği biliniyor.
Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."